Говорът на омраза срещу България и българите е недвусмислено отрицание на

...
Говорът на омраза срещу България и българите е недвусмислено отрицание на
Коментари Харесай

МВнР осъди поругаването на българския химн в Скопие

Говорът на ненавист против България и българите е недвусмислено отричане на главните полезности на актуалните демократични общества

Министерството на външните работи (МВнР) осъжда общественото поругаване на българския народен химн по време на футболната среща между националните тимове на България и Република Северна Македония в Скопие. Това се показва в изказване на представителя на Министерство на външните работи и заместител външен министър Костадин Коджабашев, оповестяват от ведомството, предава Българска телеграфна агенция.

Говорът на ненавист против България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие съставлява недвусмислено отричане на главните полезности на актуалните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските правила и правила на държание, се отбелязва в изказването.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за безапелационни и необратими стъпки на формалните управляващи в Скопие за премахване на антибългарската експанзия в публичното пространство в страната, декларират от външното ни министерство.

От Министерство на външните работи напомнят, че с Договора от 2017 година и подписаните през 2019 година и 2022 година двустранни протоколи, двете страни изрично декларират уговорката си да подхващат ефикасни ограничения против говора на ненавист.

Запазването на постигнатия през последните месеци прогрес в политическия разговор изисква сходни прояви вечно да се трансфорат в част от предишното. Единствено в този дух двете страни ще съумеят да отворят нова страница в връзките си, учредена на взаимно почитание и добросъседство, декларират още от Министерство на външните работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР